Wat is tapping?

Afvallen met EFT of tapping

EFT (Emotional Freedom Technique) combineert acupressuur met westerse psychologie en wordt ook wel tapping genoemd. Het principe is simpel. Emoties beïnvloeden de lichamelijke gezondheid.  Stress of traumatische gebeurtenissen worden opgeslagen in je lichaam. Deze blokkades staan een soepele doorstroom van energie in de weg.

EFT is een simpele, snelle en zeer effectieve techniek om blokkades ZELF op te heffen.

Het werkt zo:

Terwijl je klopt op verschillende acupressuur punten, spreek je je negatieve gedachten uit, bv: “Ik zal nooit afvallen, het is hopeloos”. Het kloppen stuurt signalen naar de amygdala, het stresscentrum in de hersenen zonder tussenkomst van het bewuste frontale, verbale deel van de hersenen (actief in spraak therapie). Het kloppen stuurt positieve prikkels, waardoor de negatieve emotionele lading van deze gedachten afneemt.

Vervolgens vervang je de negatieve overtuigingen met positieve affirmaties.

Het kan dus gezien worden als een herprogrammering van de hersenen.

Hierdoor kun je lekkerder leven met grip op jouw angst, verdriet en boosheid.

Wat zijn de tappingpunten en wat moet je zeggen?

Tap mee en laat stress en negatieve gevoelens los

Petra Stapleton legt uit hoe tapping onderdeel uitmaakt van de body based therapies en onderzoekt tapping en food cravings

Herinneringen loskoppelen van de emotionele lading

De effecten van EFT zijn vergelijkbaar met die van EMDR; een techniek die zeer succesvol wordt ingezet bij de behandeling van trauma’s en fobieën.

Je visualiseert levendig een negatieve herinnering  waardoor de bijbehorende emoties worden opgeroepen. Vervolgens worden de hersenen afgeleid door piepjes te laten horen. Dit zorgt ervoor dat de emotie wordt losgekoppeld van de herinnering. Op deze manier kun je denken aan wat er is gebeurd zonder overmand te raken door emoties.

EFT zorgt ook voor “afleiding”  de hersenen, zodat je voortaan niet meer zo veel last hebt van emotionele responsen. Het handige van EFT is dat je het bij jezelf kunt doen. Het is inzetbaar voor traumaverwerking maar ook voor de dagelijkse stress/ angsten of om gevoelens van overwhelm te verminderen.

Zie hieronder het voorbeeld van Sonja, wiens onzekerheid ook effecten had op haar werk.

“Naast een onzekerheid over mijn lichaam,  voelde ik mij iedere keer dat ik een offerte moest opmaken ook heel onzeker;  Ik vond het zielig voor mensen dat ze mij moesten betalen. Diep van binnen voelde ik mij het niet waard. In mijn eerste sessie met Alexis brachten we dit gevoel terug naar een herinnering van toen ik een burnout had. Mijn beste vriendin was de grote afwezige en vond dat ik me aanstelde. Ik voelde me niet gezien, niet gewaardeerd, niet veilig. Als mijn beste vriendin me zelfs niet de moeite waard vind……

Na een uur stond ik buiten met een heel ander, licht gevoel. Dat weekend zag ik haar en voelde ik me totaal anders ten opzichte van haar. Zo bizar! Die week heb ik zonder hartkloppingen mijn uurtarief verhoogd en een dikke offerte binnengehaald.”  Sonja, 43 jaar

Sta jij ervoor open iets nieuws te proberen?

Ik garandeer je dat je versteld zult staan van de resultaten!

Stel je voor:

  • dat je chocola of chips in de kast hebt liggen, maar dat je niet langer bent overgeleverd alles op te eten?
  • dat het voelt alsof je een keuze hebt?
  • hoe lekker het zou zijn s’avonds op de bank te zitten zonder die onrustige gevoelens en gedachten over eten?
  • hoeveel energie je over zou hebben, als je rust had rondom eten?