Wat is tapping?

Afvallen met EFT of tapping

EFT (Emotional Freedom Technique) combineert acupressuur met westerse psychologie en wordt ook wel tapping genoemd. Het principe is simpel. Emoties beïnvloeden de lichamelijke gezondheid.  Stress of traumatische gebeurtenissen worden opgeslagen in je lichaam. Deze blokkades staan een soepele doorstroom van energie in de weg.

EFT is een simpele, snelle en zeer effectieve techniek om blokkades ZELF op te heffen.

Het werkt zo:

Terwijl je klopt op verschillende acupressuur punten, spreek je je negatieve gedachten uit, bv: “Ik zal nooit afvallen, het is hopeloos”. Het kloppen stuurt signalen naar de amygdala, het stresscentrum in de hersenen zonder tussenkomst van het bewuste frontale, verbale deel van de hersenen (actief in spraak therapie). Het kloppen stuurt positieve prikkels, waardoor de negatieve emotionele lading van deze gedachten afneemt.

Vervolgens vervang je de negatieve overtuigingen met positieve affirmaties.

Het kan dus gezien worden als een herprogrammering van de hersenen.

Hierdoor kun je lekkerder leven met grip op jouw angst, verdriet en boosheid.

Wat zijn de tappingpunten en wat moet je zeggen?

Tap mee en laat stress en negatieve gevoelens los

Petra Stapleton legt uit hoe tapping onderdeel uitmaakt van de body based therapies en onderzoekt tapping en food cravings

Herinneringen loskoppelen van de emotionele lading

De effecten van EFT zijn vergelijkbaar met die van EMDR; een techniek die zeer succesvol wordt ingezet bij de behandeling van trauma’s en fobieën.

Je visualiseert levendig een negatieve herinnering  waardoor de bijbehorende emoties worden opgeroepen. Vervolgens worden de hersenen afgeleid door piepjes te laten horen. Dit zorgt ervoor dat de emotie wordt losgekoppeld van de herinnering. Op deze manier kun je denken aan wat er is gebeurd zonder overmand te raken door emoties.

EFT zorgt ook voor “afleiding”  de hersenen, zodat je voortaan niet meer zo veel last hebt van emotionele responsen. Het handige van EFT is dat je het bij jezelf kunt doen. Het is inzetbaar voor traumaverwerking maar ook voor de dagelijkse stress/ angsten of om gevoelens van overwhelm te verminderen.

Zie hieronder het voorbeeld van Sonja, wiens onzekerheid ook effecten had op haar werk.

“Naast een onzekerheid over mijn lichaam,  voelde ik mij iedere keer dat ik een offerte moest opmaken ook heel onzeker;  Ik vond het zielig voor mensen dat ze mij moesten betalen. Diep van binnen voelde ik mij het niet waard. In mijn eerste sessie met Alexis brachten we dit gevoel terug naar een herinnering van toen ik een burnout had. Mijn beste vriendin was de grote afwezige en vond dat ik me aanstelde. Ik voelde me niet gezien, niet gewaardeerd, niet veilig. Als mijn beste vriendin me zelfs niet de moeite waard vind……

Na een uur stond ik buiten met een heel ander, licht gevoel. Dat weekend zag ik haar en voelde ik me totaal anders ten opzichte van haar. Zo bizar! Die week heb ik zonder hartkloppingen mijn uurtarief verhoogd en een dikke offerte binnengehaald.”  Sonja, 43 jaar

Sta jij ervoor open iets nieuws te proberen?

Ik garandeer je dat je versteld zult staan van de resultaten!

Stel je voor:

  • dat je chocola of chips in de kast hebt liggen, maar dat je niet langer bent overgeleverd alles op te eten?
  • dat het voelt alsof je een keuze hebt?
  • hoe lekker het zou zijn s’avonds op de bank te zitten zonder die onrustige gevoelens en gedachten over eten?
  • hoeveel energie je over zou hebben, als je rust had rondom eten?

Snoep, snoep, snoep! Overal is er snoep. In de supermarkt, op kantoor, thuis en in de auto. Hoe fijn dat er overal snoep is. Totdat snoepen een manier is om ongemakkelijke gevoelens van boosheid, verdriet en eenzaamheid te ontvluchten.
Al enige tijd zat ik niet lekker in mijn vel door persoonlijke omstandigheden. Snoep deed mij even deze ongemakkelijke gevoelens vergeten. Lange tijd had ik niet door dat ik te veel snoepte. Totdat ik ‘s ochtends wakker werd tussen lege zakjes. Een zakje snoep was in no time op en als
ik niet misselijk was maakte ik een tweede zakje open. Andere mensen lachten het weg en zeiden dan: ‘Ha ha ja bent gewoon snoep verslaafd. Niks om over in te zitten!’ Maar ik werd steeds dikker en ongelukkiger van mijn snoepgedrag.
In januari 2020 maakte ik gebruik van een food/feeling loskoppelgesprek, waarbij je  haar methode tapping (kloppen) kunt uitproberen. Tapping zou helpen om ongezonde gewoonten los te laten.

Alexis ontvangt haar mensen in een prettige en veilige omgeving. Tijdens het drinken van een kopje koffie onderzoekt ze eerst het probleem aan de hand van een vragenlijst. Daarna vertelt ze over haar tapping methode en doet ze voor hoe het werkt. Daarna ga je gezamenlijk met Alexis het tappen oefenen. Het is 'n simpele methode die snel is aan te leren. De methode kan simpel uitgelegd worden als het kloppen op verschillende gebieden van je gezicht, borst en onderarm. Tijdens het tappen zeg je hardop positieve affirmaties. Daarnaast benoem je ook de negatieve aspecten van je ongezonde gedrag. Op deze manier geef je jezelf en je probleem aandacht.
Het gesprek heeft mij veel opgeleverd. Ik heb de eerste drie weken helemaal niet gesnoept omdat ik er geen behoefde aan had. Maar eergisteren kreeg ik van een collega een dropje aangeboden. Het was zo’n krijtje waar ik dol op ben. Ik stopte het krijtje in mijn mond en het was heerlijk zoet maar ik besefte dat ik het niet meer nodig had omdat ik van Alexis had geleerd dat het dropje een illusie van veiligheid en geluk betekent.
Dus mocht je een probleem hebben met snoepen, eten of iets anders? Probeer Alexis’ tapping methode. Het is zeker de moeite waard!

Charlotte van den Berg

Salin Health & Yoga

Anna Spenglerstraat 65

Amsterdam

KVK: 34301774

 

Contact

alexis@salin.nu
0612307769
Facebook

Instagram

YouTube