Mijn verhaal & Ervaring

Stiekem eten als ik alleen was

Op de foto hierboven ben ik 19. De foto straalt precies uit hoe ik wil omgaan met eten. Zonder strijd of obsessie, maar gewoon gezellig. Samen met anderen. Niet alleen en stiekem. Dat deed ik een aantal jaren voor deze foto werd genomen namelijk wel.

Tijdens een vreetbui at ik de meest ranzige combinaties in bizarre hoeveelheden. Gedachteloos; Spaghetti met kipsate uit een plastic verpakking, broodjes pindakaas met hagelslag met als klap op de vuurpijl:  bevroren tompoezen….. yugh.

Als je emotioneel eet wil je gewoon niet voelen wat er is.

Eten verdooft:

  • het geeft een voldaan en zwaar gevoel
  • het biedt troost en staat symbool voor liefde, gezelligheid en….
  • het is altijd en overal beschikbaar

Als ik nu terugkijk

zie ik dat die onrust te maken had met wat er toen speelde in mijn leven. Ik was altijd heel tenger en sportief, maar door de puberteit kreeg ik allerlei rondingen.

Mijn lijf voelde alsof het mij bedonderde.

Ik had verkering met een heel knappe jongen die dingen over mijn lichaam zei om mij onzeker te maken; dat vond hij erg grappig. Hij deed zijn best niet voor mij, dus zette ik een tandje bij.

Mijn veranderende lijf maakte mij onzeker; het gaf mij een onveilig gevoel. Heel veel jongens wilden iets van mij waar ik nog niet klaar voor was.

Dit dreef mij tot emotie-eten.

“Ik ben nogal conflictvermijdend en kon niet omgaan met negatieve emoties. ” 

Opbouwen van zelfvertrouwen

Op aanraden van mijn moeder ben ik weer gaan sporten. Dit gaf mij mijn zelfvertrouwen terug; ik voelde me sterk en ik ben nooit vergeten hoe het mij emotioneel stabiliseerde. In controle. Ik ben nooit gestopt; heb er mijn werk van gemaakt. Al op mijn 18e gaf ik les bij een buurthuis. Daarna volgde de sportacademie. Vervolgens de studie sociale psychologie waar ik een master behaalde in de sportpsychologie. Daarnaast werkte ik als voedingscoach. Maar ik liep steeds tegen dezelfde muur op. Ik kon dieetdagboekjes meegeven & dagmenu’ s voorschrijven, tot ik een ons woog (haha), maar eten was niet het probleem.

Waar ikzelf en mijn cliënten ECHT mee worstelden was stress en het niet kunnen omgaan met negatieve emoties. Eten om jezelf  te troosten, te belonen of als je moe bent of gefrustreerd……..

Als voedingscoach integreerde ik daarom steeds meer psychologie, maar ook dat leek onvoldoende te helpen. Er waren onbewuste factoren die een te grote invloed hadden op het eetgedrag. Dus verdiepte ik mij in EFT, of tapping. Ik rondde in 2018 de ” tapping-for weight-loss” coachingsopleiding af bij Brittany Watkins. Zij is een expert in Amerika op het gebied van emotie-eten. Van haar leerde ik de nieuwste, meest effectieve technieken om mensen zo snel mogelijk te begeleiden naar rust rondom eten.

 

” Tapping integreert lichaam en geest; het slaat een brug tussen het fysieke en het emotionele” 

Ik heb 3 keer therapie gehad in mijn leven en iedere keer voelde ik na afloop dat ik ergens niet bij kon.

Er zat nog iets. In mijn lichaam. Een gevoel, waar geen woorden voor te vinden zijn. Tapping komt daar wel bij. Het brengt me bij boosheid die ik al jaren niet wilde toelaten, omdat ik altijd aardig gevonden wil worden. Maar mijn lichaam hield de boosheid toch vast. 

Ik ben al heel ver met het verwerken van mijn verleden, soms confronterend, maar vooral heel bevrijdend. Toch merk ik dat ik in zware periodes naar eten en drank grijp. Het is mijn copingstrategie. Genant natuurlijk. Een yogajuf die ongezond eet en teveel wijntjes drinkt om de scherpe randjes eraf te halen. Niet voelen en doorgaan!!! Maar, hey…… ik ben ook niet perfect, maar ik schaam me niet. Ik ben trots en dankbaar voor mijn lichaam en wat het allemaal kan en voor me doet. Jammer genoeg heeft een groot deel van emotie-eters een zeer negatief zelfbeeld. 

“Ik schrik ervan hoeveel vrouwen zeggen dat ze zich schamen of zelfs walgen van hun lichaam” 

“Ik geloof dat eetbuien worden gevoed vanuit een negatief zelfbeeld.  Wanneer je jezelf leert accepteren en vrede sluit met je verleden, dan zullen eetbuien vanzelf verdwijnen. ” 

Dat lijkt nu misschien onmogelijk, omdat het zo ver van je bed is, maar geloof me: Ik kan echt zeggen dat dat ik mensen help naar meer rust en zelfacceptatie door emotionele en fysieke verwerking van vormende, emotionele herinneringen. En snel.

Ik kan je niet vertellen hoe blij ik ben dat ik ECHT het verschil kan maken in iemands leven.

“Ik ben na de tweede sessie al veel zachter/liever naar mijzelf; kijk met minder afschuw naar mezelf, maar met vertrouwen en hoop”. Fatima, 37 jaar

“Ik loop nu langs het schap van de chocola zonder behoefte iets te kopen en zonder riedeltje in mijn hoofd ; het voelt erg neutraal. Ik heb al 4 maanden geen chocola aangeraakt, terwijl ik het gewoon in huis heb! Bedankt!” Dana, 42  jaar

Ik gun jou een leven zonder onrust, in een lichaam waarin je begripvol en steunend bent naar jezelf.

Wil jij ook af van jouw ongezonde eetgedrag & dito zelfbeeld?