Nog 2 weken bied ik een geheel vrijblijvend en gratis coachcall (twv69 euro) aan.

Boek meteen en afspraak in mijn agenda, ik heb slechts ruimte voor 3 gesprekken per week, dus wees er snel bij!

In dit gesprek krijg jij:

  • meer inzicht in je gevoelens rondom eten
  • een heel andere kijk op jouw eetgedrag
  • een praktische eerste stap naar gedragsverandering

In mijn vorige blog sprak ik over de emotionele en hormonale aspecten van afvallen.  Deze keer ben ik op zoek naar een oplossing. Ik gebruik met opzet het woord  “op zoek”. Er is zoveel tegenstrijdige informatie op het internet en in de media dat ik het soms ook niet meer weet. Een boterham met kaas vind ik persoonlijk gewoon prima, maar er zijn heel wat fanatici in de wereld van de voeding. Wat ik wel weet is dat als j kunt stoppen met emotioneel eten dan 
Ik ben zelf geïntrigeerd door de theorie van Jon Gabriel, vanwege zijn mind-body approach. Hij ziet overgewicht als een zelfbeschermingsmechanisme van het lichaam als reactie op een gevoel van onveiligheid, ontstaan naar aanleiding van een traumatische ervaring.  Degene met overgewicht kan het overgewicht onbewust zien als een oplossing. Vaak valt er een moment aan te wijzen waarop de plotselinge, maar aanhoudende gewichtstoename is begonnen. Dit kan een verhuizing zijn, een scheiding, een sterfgeval, of een ongeluk. Of dat je werd gepest op school of op het werk.

Addressing the real issues: In tegenstelling tot diëten , zoals south beach- , cambridge-,  paleo-of een ouderwets weightwatchers calorie reductie dieet,  is zijn aanpak niet afhankelijk van gedragsverandering, doorzettingsvermogen of discipline.

Volgens Gabriel wil jouw lichaam niet afvallen omdat je hersenen niet “weten” dat je te veel vet hebt. De meest belangrijke hormonen die zijn betrokken bij afvallen zijn insuline en leptine. Het gaat daarbij niet alleen om de hoeveelheid hormonen, maar ook om hoe sensitief de lichaamscellen voor deze hormonen zijn.

Een hormoon is een chemische boodschapper. Leptine wordt geproduceerd in vetcellen en communiceert naar de hersenen wanneer er te veel of te weinig vet is.  Al er teveel leptine in het bloed is, zullen de hersenen dit registreren en honger doen afnemen en het metabolisme doen toenemen om het overtollige vet  te verliezen.

Als je je bloedsomloop ziet als het internet en hormonen als een email, gaan er bijvoorbeeld e-mails van de lever naar de hersenen en van de nieren naar de longen. Maar wat gebeurt er als deze emails niet goed worden ontvangen? Insuline resistentie en leptine resistentie ontstaan wanneer de “e-mails“ niet worden geopend en in de spam-folder terechtkomen. De cellen reageren niet meer op de boodschappers. Wanneer dit gebeurt komt je lichaam in een chronische vet-productie modus. En omdat je hersenen geen boodschappen meer ontvangt van de concentratie leptine zal het hongersignalen blijven uitzenden en het metabolisme op een lager pitje zetten.

Diëten die zijn gebaseerd op discipline zullen dus niet werken. Omdat er ergens een stemmetje is dat blijft zeggen: We hebben helemaal geen vet. Je moet eten! Je verdient het om dit nu eten! Neem maar gewoon lekker. Kan jou het schelen.

Maar hoe komt het dat  je lichaam resistent is geworden voor deze hormonen?

Kunstmatige smaak –  en kleurstoffen, conserveermiddelen en andere chemische toevoegingen zoals zoetstoffen kunnen je hormoonhuishouding verstoren.  En het eten van inflammatoire voedingsmiddelen, zoals  granen, melkproducten en slechte vetten kunnen ervoor zorgen dat je darmen slecht voedingsmiddelen opnemen waardoor je hongerig blijft. Maar naast voeding kunnen slechte slaap, stress en emotionele issues  een veel grotere rol spelen.  

Om de vicieuze cirkel te stoppen is het van het grootste belang je te verdiepen in jouw emotionele issues en deze aan te gaan. Onderliggende pijn in de ogen kijken, verwerken, accepteren, en loslaten. En momenten van rust in je dagelijkse routine brengen, zodat je beter slaapt en minder gespannen bent.

Wanneer je rust voelt in jezelf, en je onrust weet om te buigen,  zal je lichaam gezonder WILLEN eten.

Hoe doe je dat?

Er zijn verschillende manieren om rust te creëren in je hoofd. Mindfulness en meditatie bijvoorbeeld. Maar ook EFT / tapping. Hierover volgende week meer. Inclusief een filmpje.

Meditatie, eerst door velen gezien al iets zweverigs, wordt tegenwoordig beoefend door succesvolle ondernemers, managers en topsporters. Het ene na het andere wetenschappelijk onderzoek laat ongelooflijke resultaten zien.

In een onderzoek dat werd gepubliceerd in de het tijdschrift the Scientific American waarbij  mensen gedurende acht weken ongeveer 30 minuten per dag moesten mediteren, zagen zij dat er meer grijze hersenmassa in de hippocampus ontstaat. Dat is een hersengebied dat wordt geassocieerd met geheugen en leervermogen.

De dichtheid van de amygdala neemt juist af door meditatie. Als gevolg daarvan ervaren mensen mogelijk minder angst en stress, zo meldt het tijdschrift Scientific American.

Psychologische voordelen

Het beoefenen van meditatie wordt al heel lang geassocieerd met een gevoel van rust en lichamelijke ontspanning, maar beoefenaars claimen ook vaak dat ze cognitieve en psychologische voordelen ervaren. Deze studie demonstreert dat veranderingen in breinstructuur deze cognitieve en psychologische vooruitgang  kan verklaren. En dat mensen zich door meditatie niet alleen beter voelen omdat ze zich ontspannen.” De scans wezen uit dat de dichtheid van de grijze massa in hun hippocampus was toegenomen. In hun amygdala werd juist minder grijze massa gemeten.

Je kunt dus door meditatie niet alleen je gevoel van welzijn veranderen maar letterlijk de structuur van de hersenen veranderen.

En zo kun je dus de emails weer in je inbox ontvangen. Je hersenen worden weer receptief voor leptine. Er worden weer signalen doorgegeven van verzadiging!

Meditatie en afvallen

Meditatie helpt je meer bewust te worden van je gedachten, je gedrag en je gewoonten. Het is in het begin ontzettend moeilijk om je gedachten te stillen. Wanneer je probeert op de adem te letten zul je merken hoe vaak je gedachten met je weglopen. Het is erg lastig om niet meegevoerd te worden door je gedachten. In het dagelijks leven ben je je hier niet bewust van. Het is uitputtend. En gedachten brengen emoties teweeg. Of is het andersom? De Kip of het ei?

Bekend is wel dat wanneer je wordt gevraagd terug te denken aan een enge gebeurtenis uit het verleden, deze gedachte direct meetbare veranderingen teweeg brengt in je lichaam. Vleesgeworden emotie. Je gaat transpireren, je hartslag gaat omhoog, je wordt zenuwachtig, het grijpt je naar de keel, geeft druk op de borst of pijn in je buik.

Onbewust praten wij onszelf vele negatieve gedachten aan. “Dat kan ik toch helemaal niet “,  “Wat ik vind is niet belangrijk”, “Ik ben lelijk”,  etc.etc

Allemaal gedachten die de potentie hebben om vleesgeworden meetbare emotionele responsen in je lichaam teweeg te brengen. Zo dragen we in ons lichaam veel pijnlijke en angstige gebeurtenissen/ gevoelens  met ons mee.

Positieve gedachten

Andersom wordt de kracht van positieve gedachten ook vaak benoemd. Wanneer je positief denkt ontstaan er meetbaar positieve veranderingen in het lichaam. Gelukshormonen of endorfines zorgen voor een betere slaap, een afname in stresshormonen. Je maakt je minder zorgen en zit beter in je vel. Wanneer je niet bang bent voor beren op de weg zul je meer durven en dus meer doen. Gedachten zijn dus zeer bepalend in hoe jij de wereld om je heen interpreteert. En hoe beter je je voelt en hoe meer je denkt in mogelijkheden (ipv problemen) hoe meer goede dingen op je pad zullen komen. Je trekt het aan.

Je wordt vitaler, gezonder en helderder qua geest waardoor je steeds minder de behoefte krijgt om bijvoorbeeld slecht of te veel te eten, te roken of andere acties te ondernemen die deze staat verstoren.

Voor overgewicht geldt dat meditatie je na verloop van tijd vaak weer terug brengt naar je normale gewicht en je eetgedrag normaliseert. De voornaamste oorzaak is dat je door meditatie bewuster gaat leven en vaker stil staat bij je eigen gedrag en gedachten. Je krijgt sterker het gevoel dat je beter voor je zelf wilt gaan zorgen omdat je direct in je meditaties en in je dagelijks leven sterker gaat merken wat het effect is van ongezond leven.

In deze tijd van overvloed, constante blootstelling aan een teveel aan prikkels (tv, reklame, laptop, telefoon!!!) maakt dat we over onze grenzen gaan. We weten niet meer wat we willen of wat we echt nodig hebben. Uit sociale media spreekt ook heel veel eenzaamheid en behoefte aan aandacht.  Er is geen tijd en ruimte meer voor stilte, elk leeg moment, zelfs bij het wachten voor een stoplicht pakt iedereen alweer zijn mobieltje. Dit zorgt voor een basisgevoel van onrust. En die onrust maakt dat je hersenen jou willen beschermen. Door geen emails meer te ontvangen……