Steeds weer voor de bijl

Laatst sprak ik Marja in een motivatiegesprek.

Ze vertelde hoe ze steeds weer een start probeert te maken. Met gezonder eten.

Ze probeert steeds te stoppen met suiker en dat lukt haar dan ook wel……even……voor een dag of twee. Maar iedere keer gaat ze weer voor de bijl.

“Ik ben al heel vaak afgevallen. Maar dan ga ik achterover leunen en denk ik: “Nu kan het wel weer” en als ik dan eenmaal eet dan eet ik meestal teveel. En zo komt het er iedere keer sluipenderwijs weer aan.”

Ze doet haar best. Maar het lukt haar niet haar best te blijven doen, zegt ze.

 

Ik ben blij dus ik eet

In mijn vorige blog vertelde ik over eten vanuit frustratie. Deze keer gaat het over eten als je blij bent. Omdat er een feestje is of omdat er iets te vieren valt.

Maja wijdde uit over een situatie waarin zij niet begreep waarom ze iets had opgegeten dat ze eigenlijk helemaal niet lekker vond.

En dat doet ze wel vaker, vieze dingen toch opeten. En daar snapte ze eigenlijk niks van.

Zij vertelde dat haar man haar had gevraagd een hazelnoottaart te kopen, omdat hij iets te vieren had. De hazelnoottaart was op dus had ze twee tompoezen gekocht. Later in de supermarkt kwam ze toch een hazelnoottaart tegen. “Nou, ja die heb ik toen ook maar meegenomen”.

Eenmaal thuis bleek de taart helemaal niet lekker.  En dat spraken ze ook aan elkaar uit.

Maar TOCH aten ze door……..

Terwijl het niet lekker was. En ongezond. En ze het eigenlijk niet wilde .

Wat is dat toch??????

Dat je ervoor “kiest” je gezonde verstand opzij te schuiven.
Gewoon, niet aan denken, en “lekker” dooreten.

Maar is het wel een keuze? Of wordt jouw eetgedrag grotendeels bepaald door onbewuste componenten?

HALT methode

Ook hier kun je de de HALT methode gebruiken

De eerste stap van de HALT methode is stilstaan bij wat er eigenlijk aan de hand is en jezelf vragen: “HOE is het eigenlijk met me? Om dat vervolgens te Herleiden naar een van de vier basis emoties:

 

  1. boos
  2. blij
  3. bang
  4. verdrietig

Door het te simplificeren krijg je ineens inzicht in wat er ECHT aan de hand is……..

Ik zal nu drie punten bespreken die in het geval van Marja een rol zouden kunnen spelen in het opeten van dingen die ze eigenlijk vies vindt. Ik heb dit niet verder met haar uitgewerkt. Dit is dus mijn INVULLING!

1-Mogelijkheid 1: Zij heeft van huis uit geleerd dat zij haar bord moet leeg eten. Veel mensen zijn hiermee opgegroeid. Deze regel maakt dan deel uit van jouw normen en waarden. Zij voelt zich schuldig als ze iets niet opeet. Maar ook schuldig als ze het heeft opgegeten. Schuldgevoelens kunnen onder verdriet, boosheid of angst vallen. Dit is volledig afhankelijk van de situatie en de persoon.

Bewustwording hiervan is belangrijk! De regels die thuis golden rondom eten en drinken zijn zeer bepalend voor de vorming/ instandhouding van jouw eetgedrag.

2- een tweede mogelijkheid is dat zij bang is om tekort te komen. Bijvoorbeeld omdat er veel kinderen in huis waren en weinig eten. Veel mensen leven (onbewust) vanuit een tekort. Angst om tekort te komen of om te kort te schieten. Maar als je denkt in tekorten, zie je ook overal tekorten. Te weinig geld, tijd, liefde, ruimte,  aandacht. Is er wel genoeg? Doe ik wel genoeg?

 

 

3- een derde mogelijkheid is dat zij taart en zoetigheid associeert met liefde en aandacht. Als kind voel je je heel bijzonder op je verjaardag en dan krijg je taart. Kinderen krijgen ook zoetigheid als ze pijn hebben of verdrietig zijn, als kinderen op visite zijn bij opa en oma krijgen ze vaak veel aandacht en allerlei lekkers dat ze thuis niet mogen, etc. Wanneer je als volwassenen dus behoefte hebt aan zoet, kan het zijn dat je behoefte hebt aan meer zoetigheid in je leven. (liefde, aandacht, tijd). De onderliggende emotie is in dit geval waarschijnlijk verdriet.

Er zou in Maja’s geval ook iets geheel anders kunnen spelen. Maar dit is wat ik vaak tegenkom.

Welke emoties zitten in jouw eten? Ik ben benieuwd….laat een reactie achter!